Pravna obvestila

1. Splošni pogoji uporabe spletišča Mercator

Namen teh splošnih pogojev uporabe je določiti pogoje uporabe spletišča Mercator. Splošni pogoji, ki so sestavljeni v skladu z zakonodajo Republike Slovenije, veljajo za vse obiskovalce in / ali uporabnike spletišča, spletne pasice, profila Mercator in povezanih spletnih strani.

Ob vstopu na spletišče Mercator je uporabnik oziroma obiskovalec dolžan pozorno prebrati te splošne pogoje uporabe in jih v celoti upoštevati.

2. Spletišče Mercator

Spletišče Mercator je dostopno na svetovnem spletu na www.mercator.si in na enem mestu združuje spletne strani Mercatorja in z njim povezanih družb z namenom, da uporabniku zagotovi boljši dostop do informacij o celotni ponudbi in dodatnih ugodnosti v Mercatorjevih prodajalnah, klubih in v prodajalnah povezanih družb ter preko portala Moja pika vpogled v poslovanje s Pika kartico. Uporabnik lahko preko spletišča Mercator dostopa do portala Moja Pika, za katerega veljajo »splošni pogoji za uporabo portala Moja Pika in Mobilne aplikacije Moj Mercator – MOJ M (Mobilna denarnica M Pay)«.

3. Pomen izrazov

3.1. Spletišče Mercator

Izraz »Spletišče Mercator« oziroma njegove izvedenke pomenijo skupen izraz za spletno pasico, spletne strani: www.mercator.si, www.lumpi.si, www.maxi.si, www.maxen.si, trgovina.mercator.si/market, trgovina.mercator.si, www.mercator.si/kariera, www.veleprodaja.mercator.si druge podstrani www.mercator.si in povezane spletne strani, ki jih upravljavec umesti v spletišče.

3.2. Lastnik in upravljavec

Pojem »lastnik spletišča«, »upravljavec osebnih podatkov« oziroma »upravljavec« v teh splošnih pogojih pomeni družbo Poslovni sistem Mercator d.o.o., Dunajska cesta 107, Ljubljana.

3.3. Obiskovalec in uporabnik

Obiskovalec spletnega portala je vsaka oseba, ki obišče spletišče Mercator, pa ni nujno registrirana kot uporabnik spletnega portala. Uporabnik spletnega portala je oseba, ki se je za uporabo spletišča registrirala v Profil Mercator in je pridobila uporabniško ime in geslo za uporabo spletišča.

4. Sprejem splošnih pogojev

Z uporabo spletišča Mercator obiskovalec sprejema te splošne pogoje in potrjuje, da je z njimi seznanjen in se z njimi strinja.

5. Registracija uporabnika in preklic registracije

5.1. Registracija in prijava

Obiskovalec se lahko registrira kot uporabnik spletišča tako, da izpolni registrski obrazec in si ustvari Profil Mercator. Z registracijo pridobi uporabnik pravico do uporabe spletišča Mercator ter storitev in ugodnosti, ki jih ta nudi.

Če je obiskovalec že registriran kot uporabnik katere od Mercatorjevih obstoječih spletnih strani (npr. Pika kartice – storitev Moja Pika, Maxi.si, Maxen.si ipd.), se lahko registrira kot uporabnik Mercatorjevega spletišča na podlagi osebnih podatkov, ki so bili neposredno že zbrani ob prvi registraciji. Za takšno registracijo v spletišče Mercator je potrebna privolitev, s katero si bo uporabnik sam izbral, katero dovoljenje bo podal (za neposredno in/ali ciljno trženje).

Ob registraciji mora uporabnik upravljavcu posredovati najmanj naslednje obvezne podatke:

uporabniško ime (elektronski naslov);
geslo;
ime in priimek;
država;
naslov;
poštna št. in kraj.
Na registracijskem obrazcu pa lahko uporabnik vpiše tudi naslov in hišno številko.

Registracija za uporabo Mercatorjevega spletišča je možna samo ob posredovanju vseh obveznih podatkov in ob sprejemu potrdila o prejemu prijave. Če uporabnik ne želi posredovati katerega od obveznih podatkov ali ne sprejme potrdila o prejemu prijave, ne bo mogel uspešno dokončati prijave in njegova prijava v spletišče Mercator ne bo izvedena.

Uporabniški račun se aktivira, ko uporabnik potrdi aktivacijo, ki jo je prejel v svoj elektronski poštni predal. Uporabniško ime in geslo uporabnika nedvoumno določata in ga povezujeta z vnesenimi podatki. Po opravljeni registraciji lahko uporabnik spletišče uporablja tako, da se prijavi z uporabniškim imenom, ki je enak elektronskemu naslovu in geslom, ki si ga je izbral ob registraciji.

Če želi uporabnik prejemati obvestila o posebnih ugodnostih na svoj mobilni telefon prek SMS sporočila ali prek elektronske pošte, se lahko na posameznih spletnih straneh spletišča, ki to omogočajo, naroči na obvestila o akcijah in novostih. Uporabnik se lahko od prejemanja obvestil o posebnih ponudbah tudi kadar koli odjavi.

5.2. Preklic registracije

Če želi uporabnik preklicati svojo registracijo, lahko to stori tako, da se prijavi v Mercator spletišče in prekliče registracijo z izbiro aplikacije »Preklic registracije«. Po dokončni potrditvi preklica registracije bo upravljavec izbrisal osebne podatke uporabnika. Preklic registracije za uporabnika pomeni prekinitev uporabe morebitnih registriranih aplikacij in prenehanje prejemanja vseh obvestil, namenjenih registriranim uporabnikom.

6. Točnost podatkov

Upravljavec ne prevzema odgovornosti za verodostojnost, točnost in ažurnost osebnih podatkov in kontaktnih podatkov, ki jih posreduje uporabnik. Uporabnik je dolžan sam poskrbeti za točnost in ažurnost vseh posredovanih podatkov.

7. Varstvo osebnih podatkov

Upravljavec se zavezuje, da bo s podatki, ki jih uporabnik vpiše preko spletišča Mercator, ravnal v skladu z vsakokratnimi veljavnimi predpisi o varstvu osebnih podatkov (Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov in Zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-1).

Več o varovanju osebnih podatkov si preberite tukaj.

Piškotki

Spletišče Mercator uporablja piškotke. Piškotki so majhne datoteke, ki jih ob vašem prvem obisku naložimo v vaš brskalnik zato, da vas lahko prepoznamo, ko se naslednjič vrnete na našo spletno stran, in vam nudimo boljšo uporabniško izkušnjo.

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Več o politiki o uporabi piškotkov preberite tukaj.

8. Omejitev odgovornosti

Upravljavec se bo po najboljših močeh trudil zagotavljati točne in ažurne podatke na spletišču, vendar uporabnika opozarja, da so besedila informativnega značaja, zato ne jamči za njihovo točnost oziroma ažurnost in ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi s tem. Upravljavec prav tako ne prevzema odgovornosti za dejanja, ki jih uporabnik opravi na podlagi objavljenih podatkov.

Upravljavec ni odgovoren za občasno nedelovanje strani in tudi ne za morebitno škodo, nastalo zaradi uporabe netočnih ali nepopolnih informacij. Niti upravljavec, niti katerakoli druga pravna ali fizična oseba, ki je sodelovala pri nastanku in izdelavi spletišča, ne odgovarja za škodo, ki bi izhajala iz dostopa do informacij, uporabe ali nemožnosti uporabe informacij na teh spletnih straneh ali za kakršnekoli napake ali pomanjkljivosti v njihovi vsebini.

Upravljavec si pridržuje pravico, da kadarkoli spremeni ali odstrani vsebino teh spletnih strani, ne glede na razlog ter brez predhodnega opozorila. Uporabniki objavljene vsebine uporabljajo na lastno odgovornost. Upravljavec ne odgovarja za nobene posredne ali neposredne poškodbe ali izgube informacij, do katerih bi lahko prišlo pri uporabi in prebiranju internetnih strani, ki niso v upravljavčevi lasti. Uporabnik je pri izbiri drugih internetnih strani, na katere se lahko poveže preko spletišča, popolnoma samostojen in v celoti odgovoren.

9. Avtorske pravice

Vsebina spletišča je avtorsko delo in je kot taka predmet avtorske zaščite ali druge oblike zaščite intelektualne lastnine, imetnik avtorskih pravic pa je upravljavec. V avtorskopravno in z drugimi pravicami intelektualne lastnine varovano vsebino spada poleg besedila in podatkov tudi celotna grafična podoba spletnega mesta z vsemi grafičnimi elementi.

Uporabnikom je dovoljeno uporabljati objavljene vsebine samo v osebne in nekomercialne namene. Prepovedano je vsakršno drugo razpolaganje z vsebino, ki zajema, a ne izključno, spreminjanje, kopiranje, objavljanje katerekoli vsebine v celoti ali delno na drugih mestih, razen če to upravljavec izrecno dovoli v pisni obliki. Če uporabnik posreduje kakršnokoli gradivo upravljavcu, brezplačno prenaša na upravljavca vse materialne avtorske pravic in dovoljuje uporabo ter objavo posredovanega gradiva.

10. Spremembe splošnih pogojev

Upravljavec si pridržuje pravico, da kadarkoli in brez predhodnega obvestila spremeni določbe splošnih pogojev za uporabnike spletnega portala oziroma jih dopolni. O morebitnih spremembah splošnih pogojev bo uporabnik obveščen preko posebnih spletnih oken, ki se mu bodo prikazala ob uporabi spletišča.

Zadnja posodobitev splošnih pogojev – avgust 2019.